We-Grow

UNGEPANELET

Jeg deltager i We-Grow fordi vi unge har vildt brug for at forstå sammenhænge i økonomi i Danmark men også at lære hvordan og hvor vi kan spørge for at få et ordentligt sundt og ikke-kommercielt svar.

Jeg er med i We-Grow for at støtte et godt initiativ og få viden som er svær, hvis ikke umulig at få andre steder. At være med i Ungepanelet har lært mig en masse om finansiel dannelse. Jeg har opdaget, hvor bredt begrebet er, og så har jeg mødt nogle ældre, som har delt deres erfaringer med mig. Der har været enormt lærerigt. Jeg tror, at andre unge ville få rigtig meget ud af at være med i Ungepanelet. Man får både en god start på sit økonomiske liv, og et stærkt netværk, hvor man kan trække på hinandens erfaringer. Det er også en unik mulighed for at være akltiv i en forening med henblik på at fordybe sig i medieproduktion, SoMe, eventplanlægning, IT og meget mere.

Jeg er med i We-Grow, da jeg synes det er enormt vigtigt, at unge lærer at navigere i den finansielle verden og får nogle værktøjer til at forstå og styre deres privatøkonomi. Jo mere viden man har indenfor området, jo bedre mulighed har man for at træffe nogle fornuftige valg og opnå større økonomisk frihed i fremtiden.

Jeg valgte at blive en del af WeGrow’s ungepanel, fordi jeg simpelthen ikke vidste noget om økonomi, inden de kom ud på vores skole og gav os et miniforløb i økonomi, skat, SU, lån osv. Det var et meget kort forløb, så jeg har mange flere spørgsmål, og der er så meget mere at lære! WeGrow er et megafedt initiativ, fordi jeg ved, at der er mange unge mennesker, der er i samme båd som mig, og som bare ikke har den nødvendige viden om økonomi, som de har brug for i deres voksne liv. Og dét kan WeGrow hjælpe med.

Før Wegrow, kendte jeg ikke til helt basale ting som forskellen på et bi- og hovedkort. Alt dette og meget mere har jeg lært igennem Wegrow. Hvis jeg, som en almen student, ikke har særlig meget finansiel dannelse, så er der sikkert også flere derude som heller ikke har. Derfor er jeg medlem af We-grow – for at lære om mere om økonomi, og forhåbenligt lære det videre til andre unge.

Jeg er den del af We-Grow, fordi jeg ser konsekvenserne af manglen på finansiel dannelse for mig selv og mine venner. Jeg er et gennemsnitligt ungt menneske fra et såkaldt elitegymnasie i København. Med andre ord er jeg og mine venner resursestærke på rigtig mange punkter, bare ikke når det gælder finansiel dannelse. Vi mangler altså værktøjerne til at tage hånd om noget af det mest fundamentale i et voksenliv der skal til at begynde.

 

Finansiel dannelse er et behov man ikke ved man har før det er for sent. Man kan ikke bede om hjælp, hvirs man ikke ved, hvad man skal spørge om. Jeg troede, at det fik fint med økonomien indtil jeg modtog undervisningen i 3.g. Undervisningen gav mig motivationen og selvtilliden til at tage hånd om min egen økonomi.

 

Som ungepanelist elsker jeg at se, hvor stor en forskel jeg gør for andre unge, samtidig med at have fået et netværk af unge, på tværs af uddannelse og alder.

Jeg deltager i We-Grow, fordi det er et projekt og fælleskab, jeg synes er spændende. For mig er det vigtigt, at sprede budskabet om sund og bæredygtig økonomi blandt unge, så man ikke ender i en dårlig økonomisk situation i fremtiden. Gennem We-Grows ungepanel, oparbejder jeg selv viden og komptencer, som jeg eventuelt kan bruge senere i livet. Desuden giver ungepanelet mig også en mulighed for at udfolde mig kreativt og innovativt, hvilket er essentielt for mig.

Jeg er en del af ungepanelet i We-Grow. Hvorfor? En dyb indignation over det faktum, at man ikke bliver undervist i investering, privatøkonomi, skat og boligkøb mv. i det danske uddannelsessystem. I mine øjne er viden på dette område ekstremt ulige fordelt i et ellers påstået lige Danmark. Netop viden på dette område går ofte i arv, og hvis der er noget, man ikke er herre over, er det ens arv! We-Grow kæmper for at udbrede viden om emnet og dermed stille folk mere lige, så man i det mindste, selv uden den “rette” arv, er i stand til tidligt i livet at træffe nogle sunde beslutninger om investering, skat osv.

Jeg har valgt at deltage aktivt i foreningen We-Grow, fordi jeg synes det er en utrolig vigtig sag at lære unge mennesker om viden bag økonomi, fordi i min hverdag har jeg mange venner/kollegaer som ikke har styr på økonomi om det kommer til at investere, afkode sin lønseddel korrekt, boliglån eller lignende så syntes jeg WeGrow’s undervisningsprogram skal fremmes endnu mere og komme ud til alle unge. Derfor har jeg valgt at ville kæmpe yderligere for dette, så unge mennesker ikke ender med at tage forfejlet økonomiske beslutninger, men kommer på rette veje.

Jeg går i 3.g, og skal til at planlægge hvad jeg vil med min fremtid. Jeg har valgt at tage et sabbatår, hvor jeg ønsker at finde et arbejde evt. finde en lejlighed. Men de to ting ting har begge en fællesnævner, de handler begge om penge. Hvordan skal jeg tjene penge og hvordan skal jeg sparer op. Det hele skal kunne gøre rundt, så det er meget at skulle tage stilling til. Derfor mener jeg at We-grow har lært mig en af de mest fundamentale ting jeg skal vide om økonomi og penge, nemlig skat. Jeg tror nok, jeg taler for alles vegne, når jeg siger at alle har bøvl med at finde rundt i hoved og hale når det kommer til skatteregler. Gennem We-grown har blandt andet lært hvordan jeg skal lave min årsopgørelse, hvilket skattekort jeg skal bruge og læse min lønsseddel ordentligt i gennem.

 

Jeg opfodrer helt klart at unge skal være en del af ungepanelet af mange forskellige grunde. For det første er det et vildt fedt fællesskab, hvor man lærer mange nye mennesker at kende. For det andet, er det muligt at stille spørgsmål om økonomi, hvor alle er mere en villig til at hjælpe dig. For det tredje, så lærer man noget nyt hverdag og er med til at lære andre unge om penge, uden at det behøver at koste noget.

 

Jeg er med i We-grow fordi deres budskab om fiansiel dannelse har rykket noget i mig. Mange inkl. Mig selv, har i mange år været en del af arbejdsmarkedet, men vi har ikke fået nogen guide til hvordan vi skal håndtere vores penge udover at forbruge dem. We-grow kom ud på mit gymnasium i 2021, hvor jeg fik en masse ny viden om blandt andet hvordan boligmarkedet fungere og om investeringer. Men det ville have været endnu federe, hvis jeg vidste om penge noget tidligere. Men We-grow har fået mig til at se indse, at det er vigtigt at kunne have et godt overblik over ens egen økonomi både for din fremtid men også på nuværende tidspunkt.